<- back    
 

Nettavisen/ TV2 - original article


Vi snakker verdensklasse
Tekst: TOR HAMMERØ
Godordene sto i kø da trioen In The Country ga ut sin debut-CD «This Was the Pace of My Heartbeat» i fjor. Nå har Morten Qvenild og vennene hans sjøsatt oppfølgeren og «Losing Stones, Collecting Bones» er faktisk enda hippere.

Strømmen av nye, friske og originale enkeltmusikanter og band er tydeligvis og heldigvis ustoppelig innen norsk jazz. In The Country plasserer seg umiddelbart helt i toppen, og denne trioen holder på alle slags vis internasjonale mål og bør sendes ut som ambassadører og eksempel på hva som skjer her oppe ved Nordpolen.

Sjøl om In The Country er et kollektiv der alle tre spiller like viktige roller, er det ikke til å unngå at pianist, keyboardist, vibrafonist og komponist Morten Qvenild tar mye av fokuset. Gjennom sine få år i jazzbegivenhetenes sentrum - samt i andre sentra sammen med bl.a. Bertine Zetlitz og Jaga Jazzist - har Qvenild stått fram som en musikant med helt spesielle og allsidige kvaliteter. Her samles på sett og vis trådene; vi får Morten Qvenild i hans egen tolkning av seg sjøl, og vi har med en musikant å gjøre som har verdenspotensiale!

Morten Qvenild var en meget lovende alpinst fra Kongsberg som heldigvis unnslapp idrettens klamme klør før det var for seint. Han er ingen virtuos pianist målt med for eksempel Oscar Peterson-mål. Det er ikke der han har ønske eller ambisjon om å befinne seg heller. Han er en musikant med impulser fra både rock, pop og country - han digger bl.a. Dolly Parton - klassisk musikk og sjølsagt jazz. Der "alle" fra hans generasjon har lytta mye på Keith Jarrett, har Qvenild latt seg inspirere av mer alternative pianister som Paul Bley og salige Svein Finnerud. Alt han har med seg i bagasjen har Qvenild både i låter og uttrykk satt sammen til noe som er hans og ingen andres.

Ni av de 11 låtene har Qvenild skrevet, mens de to resterende er henta fra Ryan Adams og Georg Friedrich Händel! Tilsammen er de med på å beskrive en trio som vil den samme veien - en vei ingen har gått før. Bassist Roger Arntzen og trommeslager (og mye mer) Pål Hausken har, som Qvenild, ennå et godt stykke igjen før de fyller 30. Derfor er det intet mindre enn imponerende å lytte til hvilken modenhet de besitter både individuelt og kollektivt. Det å tørre å ta'n ned slik de ofte gjør skal man vanligvis ha levd noen tiår til for å våge, men her lar de pausene og lufta som oppstår få spille viktige roller.

Navnet på bandet, In The Country, har ingenting med countrymusikk å gjøre, men henspeiler heller på det å dra på tur. Det å få være med på denne utflukten har vært en fantastisk opplevelse der man har blitt invitert til helt ukjente og spennende steder. Morten Qvenild og In The Country befinner seg med sine uttrykk og sin originalitet i den aller ypperste verdensklasse - intet mindre!


Publisert: 14.11.06