<- back    
   

Vossajazz 2004 - original article (pdf)


Dribler mot mål 

Tekst : CECILIE BILLE

  
Jazzintro er et lanseringsprogram for unge, profesjonelle jazzutøvere i regi av Norsk jazzforum, Rikskonsertene og fem av de største jazzfestivalene i landet. I år er det plukket ut åtte band som skal slåss om å vinne heder og ære, og spillejobber. In the country, som spiller konsert i morgen på Vossa Jazz, er en av årets deltagere. Men de spiller ikke for å vinne.

- Vi spiller for å spille en god konsert, sier pianist, Morten Qvenild.

Medlemmene i den ett år gamle trioen med base på Musikkhøgskolen i Oslo er store tilhengere av det de beskriver som ”den gode melodien”. Dyktige låtskrivere innen sing-songwritertradisjonen scorer spesielt høyt blant gutta som Damien Rice og Dolly Parton. Foruten om å spille eget materiale, låner trioen verker av blant annet komponisten og pianisten, Bobo Stenson, frijazz-trompetisten, Kenny Wheeler, og avantgarde-pianisten, Paul Bley. Sistnevnte blir også trukket fram når trioen blir bedt om å forklare seg i forhold til sine musikalske referanser. Qvenild, forklarer:

- Bley lagde sjelsettende plater på 60tallet som har inspirert både meg og bandet mye. Fram til da hadde improvisasjonen innen jazzen holdt seg til klare rammer. Bley frir seg fullstendig fra disse rammene, samtidig som han legger vekt på det melodiske.

Beskrivelsen av Bley er til forveksling lik bandets beskrivelse av seg selv som dyrkere av den rene, enkle melodien samtidig som man holder improvisasjonen hellig og totalt fri.

- Det er nettopp det som gjør det så moro å spille i dette bandet, sier trommeslager, Pål Hausken, - Alt er lov.

- Jøkleba hadde et godt bilde da de beskrev det å spille sammen som en fotballkamp, fortsetter Qvenild. Man begynner alltid fra midten, og målet er å nå mål. Men hvor lenge det går før man når fram, eller om man i det hele tatt kommer seg fram, er ikke så vesentlig. Poenget er at ballen skal innen mange spillere på veien, eller som Nils Arne Eggen sier det: du spiller for å gjøre de andre spillerne gode.

Hvilken taktikk benytter så bandet?

Tja, sier Morten og drar på det, - det blir en del dribling...Publisert: 03.04.2004