<- back    
 

Laagedalsposten - original article


Qvenilds band ble årets jazzmusikere 

Tekst: PÅL NORSETH


Jazzintro-konkurransen ble avsluttet på Molde jazzfestival i går. Vinnerne ble Morten Qvenilds nye trio In The Country.

Dermed kan trioen – som også består av Roger Arntzen (28) fra Bodø på kontrabass og Pål Hausken (23) fra Rennesøy på trommer – kalle seg «årets unge jazzmusikere».
Vel så viktig for de unge jazztalentene er det at de nå får et lanseringsprogram med en egen norgesturné arrangert av Rikskonsertene neste vår, pluss en rekke festivaljobber utover høsten.

Jury på overtid
Norsk jazzforum, Rikskonsertene og fem jazzfestivaler – deriblant Kongsberg – står bak Jazzintro. En jury bestående av profesjonelle jazzmusikere har blant 47 påmeldte band valgt ut åtte deltakere.
Alle disse bandene har spilt på en av de store jazzfestivalene i år. Ett band i hver gruppe ble så plukket ut til å spille i finalen, som gikk av stabelen på Molde Jazzfestival tirsdag kveld.
De fire finalistene holdt et meget høyt nivå, og juryen måtte diskutere på overtid for å bli enige om en vinner, ifølge en pressemelding Norsk Jazzforum og Rikskonsertene offentliggjorde i går. Kongsberg-pianisten Morten Qvenilds nye band trakk til slutt det lengste strået.

Hovedprosjekt
Selv synes ikke Qvenild noe særlig om å konkurrere innen disiplinen musikk – men er svært glad for at In The Country nå får tilrettelagt en videre karriere, som også kan bringe dem utenfor landets grenser. Han sier nå at trioen er et av hans kjerneprosjekter.
– Dette er et band jeg er sterkt knyttet til. Den rene, akustiske pianotrioen er et format jeg tidligere har hatt problemer med å jobbe i. Men nå er det veldig gøy, sier Qvenild, som har det kunstneriske ansvaret og skriver mesteparten av musikken til In The Country.
– Det er også bevisst at jeg nå har laget en setting der jeg kan jobbe akustisk. Det har blitt mye skruknotter i det siste, sier Qvenild, som i overveiende grad har spilt synth med sine andre prosjekter den siste tiden – slik som Susanna Wallumrød-duoen, Jaga Jazzist, og Shining.

Nå med låter

Musikken til den nye pianotrioen er melodiøs, låtbasert, og preget av Mortens nye kjærlighet for musikk på en ganske annen hylle enn jazzen. Nemlig låtbasert singer-songwriter og americana.
– Jepp, det siste året har jeg hørt mye på gammel Ryan Adams, Bob Dylan, Gillian Welch, Wilco og Damien Rice. Jeg har fått veldig fot på de såkalte «låtskrivertalentene», og med dette bandet tar jeg dette med meg inn i en åpen setting og bruker improvisasjons-attituden på det, forklarer 25-åringen.
Forhåpentlig kan de tre unge musikerne gå i platestudio i desember. Og når Rikskonsertene sender dem ut på landsomfattende turné til våren, er det bare å håpe på at Energimølla blir funnet verdig en plass på konsertlista.
– Det er det naturligvis gode muligheter for, sier Morten Qvenild.


Publisert: 14.07.04