<- back    
 

Dagsavisen - original article


Mortens magiske orkester
Tekst: BERNT ERIK PEDERSEN


Han er et magisk orkester helt alene. Sist helg var han nominert til tre Spellemenn. Nå har pianisten Morten Qvenild omsider startet sitt eget orkester – der jazz møter country.


– Jeg er ikke leiesoldat lenger, sier Morten Qvenild (27).

Qvenilds trio In The Country skal spille på årets Vossajazz, og mandag gir de ut sitt første album «This Was The Pace Of My Heartbeat» på selskapet Rune Grammofon.

Han er en travel tangentmann: Denne uka var han med på albumutgivelsen til jazzvokalisten Solveig Slettahjell. Ellers er han kjent fra bl.a The National Bank, Jaga Jazzist, Susanna & The Magical Orchestra og Shining.

– Jeg har prøvd å hente ut det beste fra alle disse, og puttet det inn i mine egne låter, som jeg spiller med In The Country, sier Qvenild.

Sist helg var Qvenild nominert til Spellemann med både National Bank (pop), Solveig Slettahjell (jazz) og duoen Susanna & The Magical Orchestra (åpen klasse) – som er Qvenild og vokalisten Susanna Wallumrød.

Han kom hjem med to av tre priser.

– Det var morsomt å få en jazz- og en pop-pris, for det er mellom de to In The Country ligger. Samtidig er plata med Susanna noe av det jeg er mest stolt av å ha laget.

Händel og country
Både Qvenild og Wallumrød kommer fra jazzbyen Kongsberg, men hadde ikke møtt hverandre før Qvenild flyttet til Oslo for å studere på Norges Musikkhøgskole og begynte å spille i jazzband. Da hadde han øvd piano seks timer om dagen i ti år – avbrutt av noen år som aktiv alpinist.

Som Susanna Wallumrøds magiske orkester lagde han spartanske elektroniske lydlandskaper, mens In The Country er hovedsaklig akustisk pianojazz.

– Piano har vært knallhardt arbeid. Elektronikken har mer vært en lekestue. Nå føler jeg det elektroniske er mitt uttrykk like mye som pianoet, forteller Qvenild. Og det var sammen med Susanna Wallumrød at Qvenild fant selvtillit til å skrive sine egne låter.

– Nå har jeg byttet ut ut det å øve på piano med å øve på å skrive låter. Låtene mine er historier. Hadde jeg kunnet synge, ville jeg dratt på turne som Elton John. Siden jeg ikke kan det, derfor blir denne trioen uttrykket mitt, forteller Qvenild, som har skrevet ti av tolv spor på plata selv. De øvrige to er coverversjoner av såpass ulike artister som Ryan Adams og Georg Friedrich Händel.

– Jeg har ikke hørt særlig mye på jazz de siste to-tre årene. Jeg har hørt mer på Bob Dylan enn Herbie Hancock, sier Qvenild.

– Besetningen i In The Country er en klassisk jazz-trio, mens, låtmaterialet heller mot singer-songwriter-tradisjonen. Der finner du et fokus på enkelhet og melodi som ikke er så fremtredende i jazzen. Alle oss tre i In The Country er opptatt av å gjøre musikken så sterk og enkel som mulig.

– Man kan høre inspirasjonen fra countrymusikk, men navnet på bandet har ikke noe med countrymusikk å gjøre. Det betyr å dra på tur, rett og slett. Med Susanna & The Magical Orchestra er målet å få flest mulig til å gråte. Med In The Country ønsker jeg å ta folk med på tur til noen fine steder, vi drar på en piknik med god stemning. Musikken vår har en ro over seg. Jeg er ikke så glad i masse bråk og styr. Jeg er glad i stillhet og fisketur, sier Morten Qvenild.

Toppet VG-lista
Pianisten Tord Gustavsen toppet VG-lista tidligere i år med sitt album «The Ground». Er pianojazz blitt den nye pop-musikken?

– Jeg tror folk har innsett at også instrumentalmusikk kan ha en sterk og umiddelbar appell, på linje med vokal popmusikk. Jeg håper også In The Country kan slå an utenfor det hardbarkede jazz-publikummet. For det er mer enn en jazzplate. Vi ønsker å selge mest mulig, så flest mulig får høre musikken vår.

Qvenild har selv toppet VG-lista i flere uker som en femtedel av National Bank – supergruppa som inkluderer Thomas Dybdahl og Qvenilds eks-kolleger fra Jaga Jazzist Lars og Martin Horntveth.

– Det har vært helt herlig! Vi har gjort 20 konserter over hele landet og alle har vært utsolgt. Det er ikke sikkert jeg får oppleve noe sånt igjen i hele mitt liv, sier Qvenild, men spår nytt album med National Bank i 2006.

– Sist uke avsluttet vi runden med konserter etter debutalbumet. Nå tar vi et halvt års pause, så kommer vi sammen med nye låter og lager plate, sier Qvenild.


Publisert : 05.03.2005